„Consider că este scandalos faptul că până acum cererile noastre repetate de a primi acces la cetățenii noștri au fost respinse sau au rămas fără răspuns”, a spus Lavrov.
Starea de sănătate a Iuliei Skripal s-a îmbunătățit rapid în ultimele zile, și-a recăpătat conștiența și poate vorbi, la aproape o lună după atacul neurotoxic de la Salisbury. Pe de altă parte, tatăl ei, Serghei Skripal este în continuare în stare critică.
Lavrov și-a exprimat speranța că și Serghei Skripal va ieși din comă și stare sa de sănătate se va îmbunătăți.
„Vreau să reiterez faptul că Rusia nu are nici o legătură cu otrăvirea lui Skripal, dar suntem foarte interesați – probabil mai mult decât oricine altcineva – să stabilim adevărul despre soarta cetățenilor noștri”, a adăugat diplomatul rus.
Moscova a cerut Londrei să ofere dovezi că atacul chimic din orășelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetățeni ruși. „O analiză a tuturor circumstanțelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice” în atacul neurotoxic din Salisbury, a comunicat Ministerul rus de Externe. „Dacă părții ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetățenilor noștri ca rezultat al unei provocări politice majore”, precizează Ministerul de Externe de la Moscova. Moscova este „extrem de preocupată” în legătură cu starea de sănătate a Iuliei Skripal și privind refuzul Londrei de a furniza acces consular, a subliniat Ministerul rus de Externe.
Autoritățile britanice au anunțat în weekend că studiază posibilitatea aprobării cererilor Moscovei privind acordarea de acces consular pentru Iulia Skripal.